Zodijak – astrološko tumačenje horoskopa

Ona ogromna polulopta pretrpana projekcijama udaljenih svetova, koju vidimo svaku noć iznad sebe ili ukratko, nebo sa zvezdama, eto to je Zodijak. Ime je grčkog porekla i označava životinjski krug. Svakako će biti jasnije ako se setimo da više od polovine zvezdanih grupacija nosi imena iz životinjskog carstva. Skoro sva sazvežđa su bila poznata pre Grka, ali su oni krug Zodijaka izdelili na 12 delova od po 30 stepeni i svakom delu dali ime po dominirajućem sazvežđu. Tako imamo 12 jednakih isečaka kroz koje prividno prolaze planete.

 

Astrologija je već precizno odredila sve karakteristike pojedinih znakova. Prvobitna podela na svega četiri elementa odrazila se i na Zodijak, pa tako imamo znake koji su pod vlašću VODE, VATRE, ZEMLJE i VAZDUHA. Svaki znak ima one osobine karakteristične za elemente pod čijim su patronatom. Tako imamo “vodene” znakove – Ribe, Rak i Škorpion. “Vatreni” znaci su Lav, Ovan i Strelac. “Zemljani” znaci su Bik, Devica i Jarac. I na kraju tri “vazdušna” znaka – Blizanci, Vaga i Vodolija.

Advertisement

Advertisements

 

Takođe, postoji i podela na MUŠKE i ŽENSKE ZNAKOVE, pa imamo znakove Ovna, Blizanaca, Lava, Vage, Strelca i Vodolije kao muške, i Bika, Raka, Device, Škorpiona, Jarca i Riba kao ženske.

 

Treća podela znakova Zodijaka bi bila prema njihovim dinamičnim osobinama. Razlikuju se glavni znakovi a to su: Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Zajedničke osobine bi im bile: neverovatna snaga, snažna volja za napredovanjem, mada postoje i varijacije za svaki znak posebno. Ukratko, poseduju energiju i žele se isticati uvek i svuda. Čvrsti znakovi su Bik, Lav, Škorpion i Vodolija. Za njih je karakteristično da su prepuni energije, ali da spolja deluju vrlo mirno. Dovoljno je samo malo pa da se to pokrene. Obični znakovi su: Blizanci, Devica, Strelac i Ribe. Njih karakteriše zajednička osobina neodlučnosti i prilagodljivosti. Pored ovih značenja u tumačenju znakova Zodijaka astrolozi upotrebljavaju i odnos koji se pojavljuje pri prolazu pojedinih planeta kroz znake Zodijaka. Tako imamo da se pojedine planete osećaju u nekom znaku kao kod kuće, dok ih drugi znak ne trpi. U nekom znaku planete imaju najjače dobro dejstvo, u nekom su neutralne a negde deluju sa svojim najgorim osobinama. Ustanovljeni su sledeći odnosi. – U Ovnu i Škorpionu vlada Mars, Saturn vlada Vagi, Jarcu i Vodoliji. Dominantna planeta u Blizancima i Devici je Merkur. Kuća Venere je u Biku a Sunca u Lavu. Planeta Jupiter vlada u Ribama i Strelcu. Dok jedini znak koji ne deli svog vladara sa nekim susednim znakom je Rak u kom suvereno vlada Mesec.

 

Postoje već napravljene tablice koje tačno pokazuju gde koja planeta ima dominirajuće a gde najslabije dejstvo. Do ovog se došlo posmatranjem kretanja planeta i njihovog položaja prema posmatranom znaku. Zahvaljujući ovakvim podelama, odnosno karakterizacijama, stvorena je prilično diferencirana slika svih dvanaest znakova Zodijaka, koja omogućava identifikaciju sa nekim od znakova. Dovde je sve bilo prilično jasno i za laike; ali prava i precizna astrološka prognoza, kako kažu astrolozi, nemoguća je bez osvrta na međusobne odnose planeta i njihova dejstva u Kućama horoskopa.

 

NEŠTO O KUĆAMA HOROSKOPA

 

Najjednostavnije objašnjenje bi bilo da su “Kuće horoskopa” zemaljska projekcija na Zodijaku; odnosno da se ceo budući život, sve aktivnosti, mogu preslikati sa Zemlje na Zodijak i u zavisnosti od položaja tih kuća prema ostalim znacima i planetama izvlače se odgovarajući zaključci. Kao što je krug Zodijaka podeljen na 12 jednakih delova znacima Zodijaka, tako isto i “Kuće horoskopa” dele krug Zodijaka na 12 manjeviše istih odsečaka. Nije slučajnost da imamo isti broj znakova Zodijaka i Kuća horoskopa”. Svaki znak pobliže objašnjava po jednu kuću i daje joj svoje karakteristike. Postoji 12 “Kuća” i svaka od njih govori o jednoj fazi života i rada čoveka za koga se postavlja Horoskop.

 

Da nabrojimo:

prva kuća – označava vitalnost i osnovni karakter

druga kuća – daje bliže podatke o imovinskom stanju

treća kuća – govori o odnosima sa rodbinom i o puto-vanjima

četvrta kuća – kakvo je stanje u roditeljskom domu

peta kuća – da li će biti sreće u ljubavi, lutriji,kakva će biti deca

šesta kuća – o bolestima i poslovnim uspesima

sedma kuća – rezervisano za bračnog druga i istupanja u javnosti

osma kuća – kuća smrti i kako će umreti

deveta kuća – kuća velikih ideja, dugih putovanja

deseta kuća – mogućnost afirmacije i podaci o ocu

jedanaesta kuća – kuća prijatelja i poslovnih poznanstava

dvanaesta kuća – tu su neprijatelji, bolesti.

 

Sada je već lakše da se shvati kako astrolozi daju svoje prognoze. Preko mreže Zodijaka ucrta se položaj “Kuća horoskopa’ i svih planeta i tada se studiraju i proučavaju mećusobni odnosi i uticaji.

Advertisement

Advertisements

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2019-2017 Moj horoskop

To Top