Proricanje

Tarot

Tarot je dugo bio primitivni oblik karata za igru koje su u Europu dospjele u 13. stoljeću. Najstariji dokument o tome je latinski rukopis njemačkog sveštenika Johanesa i datira iz 1377. godine, a čuva se u Britanskom muzeju u Londonu. Tu se kaže da je tadašnje stanje svijeta i života u Tarotu predočeno na savršen način, sa četiri društvene klase: Mačevima, koji odgovaraju vitezovima; Peharima, koji odgovaraju crkvenim ljudima; Štapićima, koji odgovaraju seljacima i Novčićima, koji predočavaju trgovce ili buržoaziju.

Većina igara Tarota došla je sa Zapada, preko Roma i boema koji su se njima služili da bi »gatali«. U germanskim zemljama te karte su se nazivale Tarok, a u latinskim ( romanskim ) – Taroko.

Okultisti žele dokazati da su 22 Velike lame Tarota koristili egipatski sveštenici u svojoj magiji i stoga Tarotu pripisuju egipatsko porijeklo. Do današnjeg vremena je sačuvan njihov antički simbolizam – koliko po izgledu lukova, toliko po atributima, bojama i broju lama koji odgovara broju 12 zodijačkih znakova i sedam planeta, tada već poznatih.

Advertisements

Najvažnije prve karte Tarota koristili su Romi, i one su bile napravljene i odobrene u Mareseilleu: »izmislio« ih je neki Konwer. Moguće je da naziv »lama«, dan figurama Tarota, proizlazi iz sljedeće či-njenice: vjerojatno na Istoku, a možda čak i u faraonskom Egiptu, prije upotrebe papira su, na finim metalnim pločicama-listićima gravirani simboli i slike s proročanskim darovima kojima su pripisivane naročite moći. »Lama« znači listić, ploča; sveštenik Tibeta. Te vidovnjačke sposobnosti su se, malo po malo, uzdignule iz kolektivnog nesvjesnog, neprekidno se mijenjajući i prilagođavajući tokom stoljeća.

Upotrebljavan kao potpora i proročansko sredstvo, Tarot se svuda proširio; svi su mu narodi pridavali značenje prema svojima potrebama i religijama, vjerovanjima, filozofskim razmišljanjima i shvatanjima, prema sistemima i režimima – odakle i razlike u interpretacijama.

To upravo objašnjava snažan židovski utjecaj koji simbolizam Tarota donosi kabalističkim vrijednostima – Zidovi su na 22 Arkane primijenili svoja slova i brojke, svoje apokaliptičke i sefirotičke vrijednosti, koje su sačuvali židovski proroci, Romi, kabalisti i alhemičari.

Ne jamčeći potpunu autentičnost njegovog podrijetla, mogu se razlikovati ove vrste Tarota: egipatski, romski, verzije Papussa; židovski, verzije Stanislasa iz Gvajita ili Peladana, marsejski Tarot Paula Martinota; talijanski, zvani mantegna i drugi. Vrlo je interesantan i čuven marsejski Tarot Fotriea iz 18. stoljeća, čiji simbolizam zrači više zapadnjačkim koncepcijama (sadašnji Grimodov).

Omot Tarota se sastoji od 78 karata, koje spadaju u dvije različite skupine nazvane Velika arkana i Mala arkana. Velika arkana se sastoji od 22 potpuno različite karte, kojima se zbog toga pridaje veliki značaj. Mala arkana, sastavljena od 56 karata, podijeljena u četiri grupe po 14 karata, od manjeg je značaja.

Vještina proricanja, predočena kroz Tarot, od početka je naglašavala Veliku arkanu, zbog očigledne važnosti nekih karata, i davala manji značaj Maloj arkani. To je bilo razumljivo, sve dok korištenje Male arkane nije postalo tako važno da je pretvoreno u kraljevsku zabavu i omiljeni način provođenja slobodnog vremena. Iz nje su se razvile današnje karte za igranje. Iz njih se razvila kartomantija, kao svojevrstan način pretkazivanja. Ali, još ima onih koji više vole gatati izravno iz Tarota, zbogh dodatnih objašnjenja koja pruža Velika arkana.

Usporedivši drevne i današnje karte, vidi se da je Velika arkana bila povezana s Kabalom, predočenom sa 22 slova hebrejskog alfabeta, a Mala arkana, koja se sastoji od Mačeva, Štapića, Pehara i Novčića direktan je predak današnjih karata s njihovim odgovarajućim znacima: tref, pik, karo i herc. Svaka grupa ima brojeve od 1-10 i četiri slike: sluga, vitez, dama i kralj. Današnji špilovi karata su broj slika smanjili na tri, izostavljajući viteza, ili ga spojivši sa slugom pod danas već dobro poznatim imenom pub (dečko).

Tradicionalni Tarot, a i njegove kasnije verzije, imaju tako napravljene slike da se lako može razlikovati gornji od donjeg dijela svake karte. To je osobito važno u Velikoj arkani, gdje karte, ako su okrenute »naopako«, dobivaju gotovo suprotno značenje.

Da bi se upoznala taromantija, vrlo je važno znati najprije simbole arkana: položaj ličnosti i raspored predmeta koji ih okružuju, boje itd. Treba promatrati sve elemente lame – karte, da bi se procijenila i dokučila proročanska poruka i mistični govor radi konsultacije i gledanja. Ovo su ezoterična značenja svake boje:

Žuto:

spiritualnost, kult, buđenje, religija, božanska ljubav; odnosi se na Sunce i zlato.

Crveno:

aktivnost, akcija, snaga, žestina, vatra: odnosi se na planet Mars.

Plavo:

ljudski plan, mir, autoritet, maštovitost, misaonost, otmjenost, dostojanstvo, intelekt; odnosi se na Jupiter i Neptun ili na vodu.

Zeleno:

priroda, nada, sentimentalna ljubav, mudrost, psiha, početak, ljepota, pravda; odnosi se na planet Veneru.

Boja puti:

sekusalne (putene) želje, osjetilna ljubav, sklonost, analiza, trgovina; odnosi se na planet Merkur.

Ljubičasto:

svetinja, meditacija, ekstaza, sumrak, suton, rušilačke misli; odnosi se na Uran.

Bijelo:

čistoća, spokojstvo, umirenje, smiraj, prozračnost, čednost, bezbojnost, neostvareno, san, nestvarno; odnosi se na Mjesec i srebro.

Crno:

kraj, svršetak, noć, mrak, žalost, smrt; odgovara Satumu i Plutonu.

(Sve ove boje i metali kojih ima u horoskopu svakog znaka odnose se i na Zodijak, tj. sve znakove horoskopa.)

Misteriji prošlosti nisu više zamotani u veo tajne i dostupne samo izuzetnima, odabranima, pa se tako »kraljevskim putem do mudrosti«, utjelovljenim u Tarotu, može »promatrati i vidjeti« ono što je »zapisano u vječnom nebu«, a što je rezultat kompletnog poznavanja jedne osobe i raznih aspekata njezinog života. Čitanje Tarota može se naučiti i proučavanjem horoskopa, a to spajanje povećava poznavanje psihologije i ljudskog ponašanja.

Tarot i astrologija, su »kraljevski put k spoznaji i mudrosti«. Za svaku Veliku arkanu, koja je život i sudbina, postoji odgovarajuća as-trološka sila, dok Mala arkana simbolizira astroelemente, tako što ze-mljani znaci odgovaraju figurama u obliku zvijezde, vatreni – palicama, dok su vodeni povezani sa šalicama, a zračni s mačevima (kod drugih, simboli Tarota su: mačevi, štapići, pehari i novčići). Karte se poredaju na određeni način, pa ih čitač Tarota tumači i proriče sudbinu.

Otvaranje karata po horoskopu je odličan primjer uzajamnog djelovanja Tarota i astrologije. Kako je horoskop, tj. Zodijak, podijeljen na 12 dijelova i kuća, od kojih svaka ima svoje značenje, pa se karte pripreme i poredaju u krug, obrnuto od kretanja kazaljke na satu, svaka u po jednu kuću (počevši od brojke 9 na satu), dok se trinaesta stavlja u sredinu kruga. Čitanje počinje od karte u prvoj kući – kući ličnosti, i fizički i psihički. Na taj način se simbolično objasni svih 12 kuća, tj. karata, dok 13. predočava potreban ključ koji povezuje sve kuće.

Svaka Velika arkana odgovara jednom od zodijačkih znakova ili astrološoj energiji planeta. Nije teško napraviti vezu između Tarota i astroloških simbola, jer imaju ista imena. Tako Sunce simbolizira životnu snagu, radost, zdravlje, sreću, a ta karta podsjeća na Lava, čiji je planet Sunce. Ako se takva karta pojavi, jasno je da će osoba rođena u tom znaku igrati u životu konsultanta važnu ulogu.

Tarot karta za Mjesec se poistovjećuje sa znakom Raka, tajanstvenim sanjarom i umjetnikom, maštovitim, emotivnim i intuitivnim hipohondrom. Ova karta govori da prije donošenja neke odluke treba dobro proučiti situaciju.

Astrološki znaci su obično na istaknutim mjestima na Tarot kartama radi lakšeg povezivanja značenja. Simbol u obliku srca pokraj Kraljice Tarot predočava Veneru, božicu ljuba vi i ljepote, plodnu majku – stvoriteljicu, sedmu kuću Zodijaka, dok je astrološki ekvivalent za kartu Kralja – glava Ovna na naslonu prijestolja.

Razmišljanje i koncentracija nad kartom omogućuje da se ona dešifrira i da se ojača sposobnost razumijevanja i podudaranja Tarota i astrologije. Postom i apstinencijom kartomanta stječe se velika lu-cidnost duha, cjelokupna relaksacija tijela, spiritualne i mentalne sposobnosti i moć Djevice za kritičko analiziranje svake situacije. Uz lični horoskop (kartu, ako je poznata), uz Tarot možemo još bolje otkriti šta nas očekuje.

Ako se u otvaranju pojave šalice – pehari, astrološki povezane s vodenim znacima, to znači da će biti promjena i velikih emocionalnih napetosti. Znak s puno mačeva, povezan sa zračnim znacima, ispunjava nas tugom, neugodnostima. Ako prevladavaju palice (štapići), vezani za vatrene znake, na pomolu su promjene vezane za profesiju. Otvaranje s mnogo figura u obliku zvijezda (novčića) ili zemljanih znakova, znači dobitak, materijalni, novčani i dr. Prema tome, tu se nalaze:

Vatreni znaci ili štapići (palice)

Zračni znaci ili mačevi Vodeni znaci ili pehari (šalice)

Zemljani znaci ili zvijezde (novčići)

zavisno o kući u kojoj se nađu i sposobnosti »vidovnjaka«, tj. gledača Tarota.

Bacanje tarot karata

Karte treba dobro promiješati, presjeći ih, i pri miješanju nešto poželjeti. Način na koji se figure redaju, uspravno ili obrnuto, naročito Male arkane, otkriva različita značenja i tumačenja, katkada čak i potpuno suprotna.

Čitanje grupa karata, poredanih lijevo i desno, važno je za proročansko, gatarsko odgonetanje. Velike arkane imaju veliku, uzvišenu vrijednost u odnosu na Male, koje su im komplementarne, dopunske mogućnosti povezivanja. Niz figura treba izraditi, »iznjedriti« lanac ideja, poruka, prognoza, povoljnih ili nepovoljnih uticaja, neutralnih ili važnih… Potrebno je, prije nego što se potvrdi proročanstvo, naći najprije simboličko značenje, a poslije i mitološko, mistično, horoskopsko, filozofsko ili psihološko.

Vidovite sposobnosti praktičara dospijevaju u obliku vizija koje mu nameću same figure koje su tako poredane »slučajno«, a ipak u preciznom redu! Ta slučajnost također otkriva različite kupe, pehare koje izaziva sam konsultant.

Različite ličnosti predočene na kartama imaju drukčije kape na glavama, a i drukčije su okrenute: kada je lice okrenuto nadesno, simbolizira materijalni život, a nalijevo – spiritualnost (duhovnost) i drugo…

Za ispunjenje želja postoji također više načina gledanja i bacanja karata, i ima ih mnogo. Navodimo dvije često upotrebljavane.

Metode

1.            Metoda krsta zahtijeva obično samo 22 Velike arkane, raspoređene u grupama po 4, u obliku krsta, na sljedeći način:

RASPRAVA (SUD)

AFIRMACIJA   SINTEZA   NEGACIJA   SENTENCA (ODLUKA)

Ako jedna grupa od četiri karte nije dovoljno jasna, dvije preostale karte u talonu mogu poslužiti kao dopunske.

2.            Metoda Paula Martota (prema Zodijaku). Jednom promiješane,               presječene, sve Tarot karte (78) se dijele, skrivene od konsultanta koji ih sam bira, jednu po jednu, i smještaju redom u 12 kuća. Tu će se naći šest lama u svakoj skupini i šest neiskorištenih karata na talonu. Tako će praktičar – gatar čitati značenje 12 znakova.

Od preostalih 6 karata u talonu po potrebi se mogu iskoristiti jedna ili dvije, radi tumačenja dvosmislenog značenja neke od kuća.

1.            OVAN – ličnost, karakter, život

2.            BIK – imanje, ljubav

3.            BLIZANCI – rođaci, komunikativnost

4.            RAK – dom, ognjište

5.            LAV – djeca, potomstvo

6.            DJEVICA – bolest, usluge, obveze

7.            VAGA – brak, partner, protivnik

8.            ŠKORPION – smrt, kraj, mrak

9.            STRIJELAC – religija, filozofija, putovanja

10.          JARAC – počasti, relacije, znanost, filozofija

11.          VODENJAK – prijatelji, znanost, odnosi

12.          RIBE – zapreke, neprijatelji, žrtve, neminovnost.

Velike arkane tarota

 

1.ČAROBNJAK

Simbolični izraz

Čarobnjak

Čarobnjak

Osobina ljudske moći da raspolaže slobodnom voljom u korištenju svemirskih snaga ili životinjskog magnetizma (uticaja na ljude). To je slovo Alfa, početak svega, otvaranje sudbine, muškosti…

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Inicijativa, vladanje sobom, emancipacija, suptilnost, asimilacija, vitalnost; ni povoljna ni nepovoljna karta: zavisno o položaju koji ima u kartama.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Rasprave, pogrešne orijentacije, zlo, kobno poduzimanje, rad bez rezultata…

Prikaz, predočenje – konzultant, otac, mag

Astrološka analogija – Sunce

Slovo A, ALFA;

Broj 6

2. SVEŠTENICA

Simbolični izraz

Sveštenica

Sveštenica

Početak životnih imperativa, savjet za skromnost, suzbijanje instinkata, kondenzacija, stabilnost, vrline, načelo ženskosti.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Jaka intuicija, unutarnji dinamizam, mudrost, kreativnost.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Pasivnost, sporost u rješavanju problema, zakašnjenja, nepredviđene promjene.

Prikaz – konsultantica, žena, majka

Astrološka analogija – Mjesec

Slovo B;

Broj 2

3. CARICA

Simbolični izraz

Carica

Carica

Razvojna materijalna moć; snaga prirode i proces plodnosti; produbljivanje, inicijativa, poznavanje praktičnih stvari, oklijevanje…

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Materijalna sigurnost, promjenjiv, neizbježno nemiran karakter; inteligencija, razumijevanje, šarm, plemenitost, postojanost u emocijama, receptivnost (prihvatljivost), ljubaznost, rasuđivanje…

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Zabune, zbrke, konfuzije, neizbježnosti…

Prikaz – generacija, postojanost oblika

Astrološka analogija -Zemlja

Slovo C;

Broj 20

4. CAR

Simbolični izraz

Car

Car

Materijalna moć, unutrašnji dinamizam., volja, statična snaga, velikodušnost, plemenitost, neslomljivost; božanski, duhovni i materijalni dar; autoritet…

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Naređenja, volja, zapovijed, kolektivna sudbina; inteligencija, ravnoteža, sloga, mir, izražene težnje, rezultati, ostvarenja.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Neravnoteža, raskid, gubitak imanja.

Prikaz: zaštitnik; vodič; autoritet.

Astrološka analogija – Jupiter;

Broj 4

Slovo D

5. PAPA

Simbolični izraz

Papa

Papa

Spiritualna moć, religija, povećanje, apstraktna načela, mistična inspiracija, strogost, kultura, vjera, prestiž, pomoć, zaštita.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Univerzalni magnetizam, kvintesenicja (srce, srž, bit, suština), logične odluke, mentalna uravnoteženost; religijske, filozofske i znanstvene vokacije; vitalnost i snaga.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Los predznak, mračno i teško razdoblje, moguća prokletstva.

Prikaz – inicijator; instruktor; odgajatelj

Astrološka analogija – Merkur

Slovo E;

Broj 5

6. ZALJUBLJENI

Simbolični izraz

Zaljubljeni

Zaljubljeni

Izbor između mane i vrline, početak aktivnog života; ljubav, atrakcije, bračne veze, raskršće, prekretnica; put koji treba poduzeti…

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Strasni elan; ambivalentnost psihičke i spiritualne ljubavi; odanost i požrtvovanje, vjenčanje, brak.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Nesloga, podvojenost (razdvajanje) glasova i mišljenja, raskid, rastava, loš i nesretan izbor.

Prikaz – kreator, stvaralac, sloboda

Astrološka analogija – Djevica

Slovo X;

Broj 60

7. KOLA (KOČIJA)

Simbolični izraz

Kola - kočija

Kola – kočija

Kretanje, akcija, pobjeda, zaštita, lični talenti, dar; diplomatija, snalažljivost, sreća, uspostavljanje mira.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Kapacitet, čvrstina, osigurana pobjeda; vladanje sobom, povoljno razdoblje, velika aktivnost, uspjeh i realizacija, vitalnost.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Nesposobnost, pogrešno ponašanje, gluposti, škodljiva ili perverzna aktivnost; nesretan slučaj, opreznost!

Prikaz – šansa, slučaj, trijumf

Astrološka analogija – Strijelac

Slovo Z;

Broj 80

8. PRAVDA

Simbolični izraz

Pravda

Pravda

Ljudska i neprestana pravda i istina, savjest, karma – okajanje grijeha na Zemlji; misao duše; potpuna ravnoteža, sklad; posljedice djelovanja argumentacija.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Pravila ponašanja, jasnoća prosuđivanja; strogost u osjećajima; ispunjena pravda; proces, rehabilitacija, unutarnja ravnoteža, snažan sklad.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Osuda, nepravda, lukavstvo, žrtve; moguća agresivnost.

Prikaz – vojna osoba, policajac, državna vlast

Astrološka analogija – Vaga

Slovo H;

Broj 8

9. PUSTINJAK

Simbolični izraz

Pustinjak

Pustinjak

Obazrivost, povlačenje u sebe, tok života, unutarnji sjaj, nasljedstvo iz prošlosti, obzirnost, početničke sposobnosti i uspjesi.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Mudrost, meditacija, evolucija, spiritualnost i uzvišenost; promišljen i tih, brižljiv i sitničav duh, spreman na rješenja, afektivnost, otkrića, perfekcionizam…

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Mrak, pogrešne koncepcije, crne misli koje je teško prebroditi.

Prikaz – zaštitnički genij, začetnici

Astrološka analogija – Neptun

Slovo P;

Broj 8

10. TOČAK SREĆE

Simbolični izraz

Točak sreće

Točak sreće

Izraz, izgled kruga: determinizam, evolutivno kretanje spiritualnosti; velika zagonetka; usponi i padovi; animacija…

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Ravnoteža ili promjena dviju sila, mogućnost uspjeha i postizanje znanja; početnički putevi; volja ili zanos, ali često nesretan…

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Težnja preobražajima, okretanje situacije, potčinjenost događajima…

Prikaz – Božje kraljevstvo, poštovanje svetog reda

Astrološka analogija – Jarac

Slovo Y, I;

Broj 10

11. SNAGA

Simbolični izraz

Snaga

Snaga

Prevlast uzvišenih planova nad animalnim; borba protiv neuhvatljivih i slijepih sila; trijumf nad brutalnošću.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Hrabrost, mir, srčanost, neustrašivost, energičnost, ali zatvorena i marljiva narav; lucidnost, moć volje, gospodarenje situacijom.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Napuštanje snaga, nered, previast usputnih okolnosti.

Prikaz – Vitalna moć, lucidnost i snaga

Astrološka analogija – Lav

Slovo C;

Broj 1

12. OBJEŠEN ČOVJEK

Simbolični izraz

Obješen čovjek

Obješen čovjek

Inhibicija instinkta, žrtve u ljubavi; potreba za dokazivanjem; oslobođenje instinkata, žrtve, povlačenje, čišćenje.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Prihvatanje sudbine i mirenje, sterilnost, dokazi, nedostatak moći, nesposobnost i psihička nemoć.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Neproduktivnost, nemogućnost, propast planova.

Prikaz – Mesija; ispunjenje

Astrološka analogija – Uran

Slovo L;

Broj 30 1

13. SMRT (BEZIMENA KARTA)

Simbolični izraz

Smrt - bezimena karta

Smrt – bezimena karta

Univerzalni determinizam; apstraktne ili konkretne ideje o smrti; neizbježna transformacija potreba, vječni završetak, fatalnost.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Smrt, žalost, obnova; udaljavanje, širenje, sentimentalni titraji, promjena planova, dezinkarnacija.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Stagnacija u zdravlju, neizlječiva bolest, transmutacije.

Prikaz – Besmrtnost, dezinkarnacija, renesansa

Astrološka analogija – Saturn

Slovo M;

Broj 11

14. UMJERENOST

Simbolični izraz

Umjerenost

Umjerenost

Primarnost duha, razmjena vitalne energije, slobodno kretanje; transmutacija fluida, povrat snage; misticizam.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Suzdržljivost, ekonomičnost, vedrina duha, blaogst, hladnokrvnost, prilagodljivost, receptivnost, urođeni smisao za stvari, sklonosti.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Okolišanje, trajne nesloge, povratnost.

Prikaz – Ljudski genij

Astrološka analogija – Vodenjak

Slovo N;

Broj 11

15. VRAG

Simbolični izraz

Vrag - Đavo

Vrag – Đavo

Snage zla, proročanska dominacija, animalnost, niski instinkti, dvospolnost; psihičke i materijalne akcije; unutrašnja nesvjesnost, pokretačke strasti.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Razorna snaga, nesretna impulsivnost, morbidna opčinjenost, demagogija, preokret, životinjski nagon, kažnjiva djela; besmrtnost.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Nered, izopačenost, porast zla.

Prikaz – Sudbina; matični agent, pratilac…

Astrološka analogija – Mars,

Slovo S;

Broj 70

16.BOŽJA KUĆA

Simbolični izraz

Božja kuća

Božja kuća

Pad čovjeka, Božja kazna, predosjećaj opasnosti, prijetnja uništenjem, nedostatak ljubavi i milosrđa

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Velika kataklizma, opšta konfuzija, ispaštanje grijeha, antagonizam, poremećena ravnoteža

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Opšta konfuzija, ispaštanje grijeha, razaranje.

Prikaz – Prirodne sile, priroda, plodnost

Astrološka analogija – Ovan

Slovo O;

Broj 80

17. ZVIJEZDA

Simbolični izraz

Zvijezda

Zvijezda

Proizvod instinktivnih emanacija, osobnih impulsa; planetarno kretanje koje utječe na sudbinu; univerzalno nesvjesno; snovi, sanjarenje, znaci sudbine, mitovi…

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Nada, besmrtnost, predodredenost, kult ljepote, idealiziranje; predosjećaj i, inspiracija, privlačnost, ostvarenje u skladu.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Upropašteni sklad, propast planova…

Prikaz – Plodnost, postojanost oblika, univerzalno (svemirsko) jaje

Astrološka analogija – Venera,

Slovo F;

Broj 200

18. MJESEC

Simbolični izraz

Mjesec

Mjesec

Nesvjesno, san, snovi, odsjaj, iluzije, transcendentalne vizije; sumrak duha; ljubavni život, sentimentalnost, imaginacija, praznovjerje, bi¬jeg, putovanje, razgovor.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Sentimentalna privrženost, težnja sanjarenju, želja za putovanjima.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Obmana, iluzija, varka, laž, ljubomora, uznemireni osjećaji, neotkriveni neprijatelji…

Prikaz – Klijanje; čista voda

Astrološka analogija – Rak

Slovo T;

Broj 300

19. SUNCE

Simbolični izraz

Sunce

Sunce

Trijumf nad tvari, instinktima; homogenost u akcijama, fizička i psihička svjetlost, radost življenja, Božji Sin (riječ).

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Bratstvo, majčinska sreća, bogat brak, umjetničke nadarenosti, plemenitost, veličina duše; zračenje, viteški duh, osjećaj ljepote, otmjenost, nadmoćnost.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Nesreća, nevolja, zla kob, mračnost, nestabilnost, osjetljivost, nedosljednost, lakoumnost.

Prikaz – Svjetlost, filozofija, plodna istina

Astrološka analogija – Blizanci

Slovo K;

Broj 200

20. SUĐENJE

Simbolični izraz

Suđenje

Suđenje

Obnova, ljudska avantura, reinkarnacija nakon smrti, ponovno rođenje; sveta spoznaja; buđenje univerzalnosti, ponovno spajanje; kult mrtvih…

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Prosuđivanje, razvoj preko intelektualnih i manualnih ostvarenja; ispunjenje, obnova, ozdravljenje, oporavak, ponovno spajanje; poštovanje, tradicija…

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Pogreške, posljedice lakoumnosti; nesigurne odluke; psihički zanos.

Prikaz – Evolucija, zaplet

Astrološka analogija – Ribe

Slovo U;

Broj 6

21. SVIJET

Simbolični izraz

Svijet

Svijet

Svemirske snage koje pokreću univerzum – svijet; psihički sjaj, vječna ženstvenost; univerzalno jaje u obliku vijenca od cvijeća: usklađen, uređen svemir.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Sklad, sigurn uspjeh; majčinstvo, nagrada, završetak, povezanost, mentalna snaga, umjetnička inspiracija; dobro zdravlje.

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Zapreke, neuspjesi, negacija; žrtve u Ijubavi…

Prikaz – Veliko djelo; Apsolutno; sigurnost

Astrološka analogija – Venera

Slovo T;

Broj 1

22. BEZUMNIK (LUDA)

Simbolični izraz

Luda - bezumnik

Luda – bezumnik

Putovanja, obvezatna evolucija, nedokučiva beskrajnost, slučajna avantura, uvjetna bijeg, neprilagodljivost, igra snaga, pobunjenost, obaveza nošenja tereta iz prošlosti, naslijeđe.

Proročanska sposobnost, uspravna karta

Neosjetljivost, neodređenost, nesigurnost, nezainteresiranost; komplikacije, nepovezanost, prekid komunikacija, veza; moralno sljepilo, troškovi…

Proročanska sposobnost, obrnuta karta

Potčinjenost tvari, instinktima; bijeg, napuštanje.

Prikaz – Čovjek koji je kroz život prošao kao fantom – ne videći, ne razumijevajući i ne osjećajući ništa.

Astrološka analogija – Škorpion

Slovo S;

Broj 10

Male arkane tarota

Vatra – štapići (palice)

Broj,vrijeđnost Uspravne figure Obrnute figure Astrologija, slovo, broj
23, Kralj Čovjek pun volje, otac šef Dobra, jaka ličnost, ali stroga i poštovana Sunce, A, 1
24, Dama Poduzetna žena Dobra žena, uslužna puna obveza Mjesec, B, 2
25, Vitez Pobjednik, osvajač; odlazak, put Najava neugodnosti, svađe, raskida Venera, K, 20
26, Sluga Glasnik; stranac Podčinjen čovjek Neptun, D, 4
27, Desetka Izdaja mlade žene Obrana, zaštita Mars, I, 10
28, Devetka Zakašnjenje; mladić Utješi telj Jupiter, H, 8
29, Osmica Promjena, promisao Unutarnji sukobi, svađe Saturn,0,3
30, Sedmica Ostvareni cilj Oklijevanje, neodlučnost Venera, F, 80
31, Šestica Služba, služenje, dobrohotna osoba Čekanje, nadanje, slutnja Pluton, X, 60
32, Petica Kult, zlato, srebro, nakit Suđenje, sud UranE,5
33, Četvorka Društvo, djevojčice CVjetanje, razvoj Venera, D, 4
34, Trojka Pothvat, nada Kraj nevoljama Venera, Q, 100
35, Dvojka Tuga, moguća pomoć Iznenađenja Mjesec,B,2
36, As Rođenje, pitanja Nesigurna pobjeda Merkur, W, 6

 

Zrak – mačevi

Broj,vrijednost Uspravne figure Obrnute figure Astrologija, slovo, broj
37, Kralj Čovjek od akcije i pravde Šarmantni princ Jupiter, H, 8
38, Dama Gazdarica ili udovica Princeza iz snova Uran, Y, 10
39, Vitez Osvajač u Ij ubavi Vojna osoba Mars, F, 80
40, Sluga Zaljubljenik, žrtva ljubavi; rob Poslan od neprijatelja Merkur, X, 60
41, Desetka Cvijeće, komplimenti Neugodni događaji koji ipak vođe koristi Mars, I, 10
42, Devetka Crkvena osoba, duhovna snaga Sumnja, obazrivost, nepovjerenje Saturn, H, 8
43, Osmica Zdravstvene tegobe, materijalna sigurnost Tragovi prošlosti, posljedice Merkur, G, 3
44, Sedmica Nada, pobjeda Mudro mišljenje, savjet Uran, F, 80
45, Šestica Poruka, sklad Izajava ljubav i Venera, X, 60
46, Petica Gubitak, razočaranje Šteta, žalost, okrutnost Neptun, S, 30
47, Četvorka Samoća, tračak nade Preporučljiva Štednja Saturn, D, 4
48, Trojka Vjernica, bogomoljka Izgubljeni predmet, slučajnost Mjesec, K, 20
49, Dvojka Prijateljstvo,. politička ravnoteža Prijatelji, neugodni i nekorisni roditelji Jupiter, B, 2
50, As Luda ljubav, plodne snage Trudnoća Sunce, V, 6

 

Voda – pehari (pokali)

Broj,vrijeđnost Uspravne figure Obrnute figure Astrologija, I slovo, broj
51, Kralj Suprug, majčin prijatelj Čovjek na položaju, nepravda, skandal Mars, J, 10
52, Dama Zaljubljen muškarac, žena kao svoj gospodar Korupcija, razvrat Venera, L, 30
53, Vitez Sretni osvajač, lako zaljubljiv muškarac Istančanost, lukavstvo, prijevara Uran, M, 40
54, Sluga Muškarac podčinjen ženi Privlačnost, umjerena strast, ljubav Jupiter, N, 50
55, Desetka Odnosi se na trenutačni položaj Braća, rodbina Merkur, U, 6
56, Devetka Pobjeda, brak iz ljubavi Iskrenost u osjećajima Sunce, T, 400
57, Osmica Skonost pravednosti, redu; plavokosa djevojka Radost veselje Mjesec, S, 300
58, Sedmica Savršenstvo; razmišljanje Planovi u ran,R, 200
59, Šestica . Prošlost, strpljenje Budućnost Venera, P, 80
60, Petica Nasljedstvo; sentimentalna veza Neostvarivi planovi Merkur, O, 70
61, Četvorka Nevolje, kobna sudbina Rješavanje tekućih poslova Saturn, N, 50
62, Trojka Dobrota, uspjeh Konfuznost, poremećenost Uran, K, 20
63, Dvojka Ljubav, zdravlje Promjene Jupiter, L, 30
64, As Sigurnost Uspjeh Mars, J, 10

 

Zemlja – zvijezde (novčići)

Broj,vrijednost Uspravne figure Obrnute figure Astrologija, slovo, broj
65, Kralj Otac stvaralac, domaći čovjek, domaćin Trgovac Sunce, T, 400
66, Dama Odgajateljica, guvernanta, domaćica Bogata žena Mjesec, Z, 7
67, Vitez Osvajač velikh djela; putnik Koristan čovjek Merkur, R, 200
68, Sluga Sluga, posluga Poštar, novac Venera, P, 80
69, Desetka Kuća, dom Lutrija, kockanje Saturn, U, 6
70, Devetka Sublimacija, posljedice uzroka Gluposti Sunce, T, 400
71, Osimca Naslijede, a tavi za m Trošenje Mjesec, Z, 7
72, Sedmica Novac, materijalni uspjeh, pobjeda Nespokojstvo, nemir Pluton, R, 200
73, Šestica Sadašnjost, ravnoteža Ambicije Venera, P, 80
74, Petica Ljubavnik, gospodar; vezanje, veza Nered Uran, M, 40
75, Četvorka Pokloni, materijalna snaga Kraj, povlačenje; samostanski život Saturn, Z, 50
76, Trojka Otmjenost, fizička ravnoteža Dijete Uran, M, 40
77, Dvojka Zbrka, materijalne nevolje Pismo Neptun, L, 30
78, As Zadovoljstvo, univerzalna tvar Burza, špekulacija Mars, J, 10

 

Arkane Tarota, slovima i borjkama, mogu isto tako poslužiti ono- mantiji, aritmomantiji a i nekim drugim mantičkim vještinama, ovdje već spomenutima.

Advertisements

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2019-2017 Moj horoskop

To Top