Stoljetni kalendar

Šta je kalendar?

Ako bismo od prosječnog čovjeka zahtijevali da navede najvažnije stvari u svakodnevnom životu, on u njih ne bi, najvjerovatnije, uvrstio kalendar. Kalendar je svakom preko potreban danas, kao što je bio u svim razdobljima razvoja od početka ljudske civilizacije i kao što će biti u budućnosti. U staro doba kalendar je omogućavao ljudima da utvrđuju vrijeme sjetve, uzgoja, rasta i žetve najvažnijih usjeva za prehranu, a također i raznih drugih aktivnosti. U današnjoj, razvijenoj civilizaciji kalendar ima još veći značaj, jer se složena industrijska organizacija proizvodnje sa sistemom sporazuma, ugovora i drugih propisa koji regulišu prava i obaveze, ne može ni zamisliti bez kalendara. Isto se može reći za politički život, i uopšte za sve oblike ljudske aktivnosti.

Kalendar je sistem svrstavanja dana u razna vremenska razdoblja – sezone, godine, mjesece i nedelje, koje se vrši radi lakšeg i boljeg organiziranja radnih i drugih, pojedinačnih ili zajedničkih, aktivnosti. Kalendar je uveden mnogo prije nego sat, jer je za život ljudi svrstavanje vremena u razne jedinice bilo mnogo važnije od brojenja sati, minuta i sekundi. Satovi, kao precizni mjerači vremena, uvedeni su u upotrebu tek u XIII. vijeku, dok se nastojanja da se sačini zadovoljavajući kalendar čine od samog početka ljudske civilizacije. Radi toga su ponajprije i vršena promatranja neba i nebeskih tijela i pamćeni ili zapisivani njihov položaj, kretanje i razne druge pojave – Mjesečeve mijene, pomrčine itd. Promatranja nebeskih tijela i zapisivanja promjena obavljana su u raznim krajevima svijeta u razno doba, što je dovelo do stvaranja različitih kalendarskih sistema.

Sastavljanje dobrog kalendara nije jednostavan posao. Od samog početka rada na njegovoj izradi vršene su mnoge probe i ispitivanja, i uvijek se nailazilo na poteškoće oko uspostave tačnog odnosa između raznih prirodnih pokazatelja vremena koji dolaze od Sunca, Mjeseca i zvijezda. A kada je već načinjen, utvrdilo se da je njegovo usavršavanje radi dovođenja u sklad s prirodnim pojavama vrlo složen i naporan posao, koji, evo, već vijekovima traje i, po svemu sudeći, trajaće još dugo.

Advertisements

Sama riječ kalendar potječe iz rimskog doba. U starom Rimu je najstariji sveštenik, pri svakoj pojavi mladog Mjeseca, svečano proglašavao početak kalendarskog mjeseca. Latinska riječ za proglašenje je calare, a prema njoj je prvi dan svakog mjeseca nazivan calendae. Od ove riječi nastala je riječ kalendar; ona označava tablicu koja sadrži podjelu vremena na godine, mjesece, nedelje i dane.

Kalendar

Većina starih kalendara bila je sastavljena na temelju Mjesečevih mijena. Budući da 12 Mjesečevih mijena nisu jednake s prirodnom Sunčevom godinom, povremeno je dodavan još jedan mjesec, koji se nazivao umetnuti ili prijestupni mjesec.

 

Advertisements

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2019-2017 Moj horoskop

To Top