Stoljetni kalendar

Kalendari Maja i Asteka

Jedan drugi Sunčev kalendar koji je postojao u staro doba bio je kalendar Maja u Meksiku. Računa se da je utemeljen 580. godine prije n. e. Bio je prvi poljoprivredni i sezonski kalendar u Americi. Kalendar Maja je u određenom smislu bio sličan starom egipatskom kalendaru. Godina je imala 360 dana i dodatak od pet dana, koji je smatran kraćim mjesecom. Suprotno Egipćanima, koji su dodatnih pet dana posvećivali gozbi i bogovima, narodi Maja su ovih pet dana smatrali »zlim danima«, u kojima se ništa nije smjelo raditi, čak ni putovat, a ni održavati svadbene svetkovine. Svećenicima je i kod Maja bila prepuštena organizacija života u tim dodatnim danima.

Astečki kalendar

Astečki kalendar iz XV. stoljeća, uklesan u kamenu

Asteci su svoj kalendar temeljili na kalendaru Maja, koji je imao godinu od 18 mjeseci po 20 dana. Asteci su poslije shvatili da godina ima 365 dana i još oko četvrtinu dana. Ovaj ostatak od četvrtine dana oni su bilježili i nakon određenog vremena dodavali godini potreban broj, i tako svoj kalendar izjednačavali sa Sunčevom godinom.

 

Advertisement

Advertisements

Advertisement

Advertisements

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2019-2017 Moj horoskop

To Top